Psicologia Sanitaria

nadal

NADAL! dates  on  les famílies es reuneixen i el menjar no pot faltar a taula; un seguit de festivitats i retrobaments que ens donen l’oportunitat de conviure  i gaudir de moments d’alegria i celebració. Però no tothom viu aquestes festes amb la mateixa emoció. Desafortunadament, per molts, el Nadal  reviu el record d’aquells que ens falten, ens recorden els conflictes familiars no resolts, ens estresa amb les compres dels regals, dels menjars…

taula nadal

Per poder gaudir d’aquests dies i de les diferents reunions és important gestionar adequadament les emocions, no angoixar-nos per l’ansietat i controlar la tensió que genera; preparant-nos i ajustant la nostra activitat a cada necessitat, anticipant-nos als imminents conflictes i malestar.

Algunes accions a planificar serien:

  • Ajustar les expectatives a uns vivències més realistes. Cada cop més aviat, la publicitat  ens recorda constantment que les festes són un moment d’alegria i felicitat, on tots els retrobaments són emocionants i es manifesta davant un magnífic regal; però la realitat no sempre es correspon i la frustració davant l’impediment de viure totes aquestes emocions aflora de forma constant. És important donar un sentit íntim i personal a aquests dies, resaltant allò que per cada un és important i significatiu, més enllà dels regals i menjars, i gaudir de la companyia i mostres d’afectes e interès.
  • Organitzar les festes i reunions arribant a acords amb la parella, ser empàtic i posar-se al lloc de l’altre, equilibrar les concesions, serà fonamental per no crear conflictes alhora de planificar. On acudir, amb qui celebrar els diferents dies o com preparar les festes es por convertir en font de tensió personal i familiar.  Expressar els nostres desitjos i sentiments, i fer que l’altra persona comprengui les nostres necessitats ajudarà a negociar l’agenda, amb to conciliador i sent respectuós tant i com es desitja ser considerat.
  • Reservar temps per un mateix@, practica esport, llegeix un llibre. Desconecta i conecta amb tu.

bon NADAL copia