ansiedad, exámenes, Psico•Educatiu, Psicologia infanto juvenil, Psicologia Sanitaria

L’ansietat, és bona…?

“Tots tenim ansietat i en un principi, l’ansietat és bona”

Strateg@s, properament us anunciaré les  noves dates del Taller de Tècniques d’Estudi VII. Fa molts anys que el fem, però, avui, continuo amb l’angoixa del primer dia. Nous adolescents, noves situacions…

Aquesta angoixa hem dona l’empenta, la il.lusió de fer-ho de la millor manera possible, d’aprendre amb vosaltres, de compartir i que compartiu les vostres necessitats, les vostres motivacions.

Desde la motivació, i tècniques per afavorir l’estudi eficient, crearem dinàmiques per aprendre a gestionar el temps, organizar-nos, gestionar emocions, que a vegades ens dificulten,  l’atenció i la concentració.

Cercarem strategies per millorar, així com, controlar i afrontar l’ansietat.

Penseu que l’ansietat és una resposta normal, i, adaptativa davant d’amenaces reals o imaginareis.

Prepara l’organisme per a reaccionar davant d’una situació de perill, sigui aquesta objectiva o subjectiva.

Davant d’un examen, prova, el cos reacciona amb tremolors, alteracions gastrointestinals, suor; penseu que us preguntaran allò que no heu estudiat i que suspendreu, no podeu deixar de moure una cama, moure un peu… dieu estar nerviosos quan realment esteu manifestant respostes d’ansietat davant d’una situació determinada.

Aquestes respostes normals us permeten afrontar la situació, és una ansietat amb una funció adaptativa, hi ha ocasions en que aquestes respostes es disparen de forma descontrolada i són causa de patiment, és llavors quan parlem d’ansietat patològica.

Molts estudiants, entre el 40-60%, en èpoques d’exàmens pateixen crisis d’angoixa. Aquestes es caracteritzen per l’aparició de símptomes d’aprensió, por, acompanyats habitualment de sensacions de mort imminent. Durant aquestes crisis també apareixen símptomes físics com manca d’alè, palpitacions, opressió al pit…

En l’ansietat es diferencien tres tipus de respostes:

-cognitiva:  dificultats per pensar, impossibilitat de recordar (m’he quedat en blanc), marejos, pensaments negatius, de no poder fer…

-psicofisiològica: suor, augment de les contraccions cardíaques en freqüència (taquicàrdia) i intensitat (palpitacions), envermelliment de la pell, pujada de la  temperatura corporal ,                          -motora: tremolors, bloqueig, repetició, tics, cames insegures

Entre els 13 i 18 anys, les angoixes, pors, estan relacionades amb l’autoestima personal, la capacitat intel·lectual, l’aspecte físic, el fracàs.  La tècnica més utilitzada per combatre-la, és la relaxació, l’aspirina psicològica.

  • Origen de la fatiga psíquica:

L’Ansietat que produeix la sobre carrega de la memòria (per haver estudiat molt amb pocs dies).

La no planificació dels horaris i estudiar pocs dies abans dels exàmens.

Dedicar molt de temps a estudiar i no a dormir.

L’excessiva valoració del rendiment acadèmic.

La gran quantitat d’informació que obtenim cada dia ens dificulta les feines d’atenció, concentració i memorització.

L’estrès provocat per activitats extraescolars (elevades).

El desconeixement de les tècniques d’estudi.

IMG_8798

Besitos,