Psicologia Sanitaria

REALitat o no???

«No tornaré a l’insti»

«Tothom em mira…, es gira i riu a les meves espatlles»

«No em diguis res mes, no vull sapiguer res… no ho pots entendre…»

El Ciberbullying

Parlem de «Ciberbullying “quan un nen o adolescent és turmentat, amenaçat, assetjat, humiliat, molestat d’una manera o altra, per un altre nen o adolescent mitjançant l’ús d’Internet, tecnologies interactives i digitals o telèfon mòbil”. Hi ha d’haver­-hi menors implicats per ambdues bandes, o almenys l’assetjament ha d’haver estat instigat per un menor per anar contra d’un altre menor.

Com en el cas del bullying, no hi ha ciberbullying quan es tracta de fets puntuals. De tota manera, el criteri de “fet puntual” queda una mica difuminat quan parlem d’agressions a través de la xarxa. ¿Podem considerar puntual el fet de penjar una fotografia o enviar un missatge ofensiu? D’alguna manera, cada vegada que es rellegeix el missatge o es visiona el vídeo l’agressió es repeteix.

El ciberbullying comparteix amb el bullying els elements de desequilibri de poder, reiteració i intencionalitat, i a vegades pot ser conseqüència o continuació del bullying escolar. A l’inrevés no és gaire freqüent.

De tota manera l’ús de les noves tecnologies configura unes característiques pròpies  que diferencien les agressions on­line d’altres tipus d’agressió. La invisibilitat de l’agressor, l’augment potencial del nombre d’espectadors i la manca “d’espais segurs” per a la víctima, identifiquen els problemes de ciberbullying (Ortega, 2007).

Es tracta d’un fenomen emergent i en creixement, afavorit per diversos factors:

1) Disponibilitat cada vegada major d’accés a Internet i característiques propícies de la xarxa per a la ràpida distribució de missatges, fotos, etc.

2) Minimització del dany causat a la víctima. Sovint s’utilitza la justificació de que “no es pot fer mal a través de la xarxa”.

3)  Sensació d’impunitat, no del tot certa ja que l’ordinador deixa ”rastres” de navegació.

4)  Adopció de rols ficticis, fantasies. Facilitat per a la utilització de “màscares” que afavoreixen la impunitat de l’agressió.

5)  Les víctimes no solen denunciar per por a la pèrdua de “privilegis d’ús” (per exemple que els adults no les deixin connectar­se a Internet, que els confisquin el mòbil, quedar fora del cercle d’iguals…)

COM A PARES I MARES:

  • Els pares i adults en general ens hauríem d’involucrar i aprendre a utilitzar les noves tecnologies. Això ens ajudarà a saber què fan els nois i les noies quan estan connectats i els possibles riscos a què s’enfronten. Cal estar al cas de les activitats online dels nostres fills.
  • Ensenyeu el vostre fill a ignorar l’spam (correu brossa) i a no obrir arxius dels que no en coneixem la procedència o que no ens inspirin confiança. Un virus pot malmetre tot l’ordinador!! Expliqueu-­li que hi ha programes capaços de desxifrar les nostres contrasenyes de correu electrònic.
  • És preferible que l’ordinador estigui en una habitació d’ús comú,on hi pugui haver un cert control. Navegar amb ells pot ser una bona estratègia en les primeres edats.
  • Si no la necessiteu, no instal∙leu una webcam. Hi ha programes que poden activar­la i controlar­la externament. Si la teniu incorporada la podeu tapar.
  • PARLEU amb els vostres fills i filles, sobre què fan quan naveguen per Internet: quines pàgines visiten, amb qui parlen i sobre què. Remarquem que es tracta de llocs públics.
  • Insistiu què mai no han de donar les seves dades personalsa gent que hagin conegut en els xats, Messenger,  Instagram, MySpace… I esteu al cas dels contactes que va agregant al seu compte de Messenger o altre tipus de missatgeria instantània Qui són? De què els coneix?
  • Expliqueu-­li que mai no ha d’enviar fotos ni vídeos seus ni dels seus amics a desconeguts.
  • Parleu­ dels riscos d’Internet. Que sigui un món virtual no vol dir que no pugui tenir problemes. A vegades no n’hi ha prou apagant l’ordinador.
  • L’ús d’Internet s’ha de regir per unes mínimes normes de comportament i de respecte envers els altres. Si observeu el vostre fill trist o enfadat després d’usar Internet, si observeu que restringeix el contacte amb els seus amics, que evita anar a escola, si se’l veu trist o deprimit… pot ser indicador que hi ha algun problema.

IMG_2286