ENS QUEDEM A CASA

ENS QUEDEM A CASA

Davant l’alerta sanitària generada per l’arribada al nostre país del nou coronavirus SARS-CoV-2, totes  #ensquedemacasa.

La por és una de les emocions bàsiques del nostre psiquisme i una reacció normal i saludable davant situacions desconegudes, amenaçadores i potencialment perilloses com la que estem vivint. Una resposta adaptativa que ens ajuda a mantenir-nos alerta i prendre les mesures necessàries per minimitzar riscos, ja sigui a través de l’evitació del perill o de mecanismes de control i afrontament. Tanmateix, la por també es pot convertir en quelcom que ens bloqueja i ens impedeix gestionar les amenaces amb eficàcia, esdevenint aleshores un impediment i un problema psicològic. 

Però a més, les situacions de confinament poden produir sensacions que van de la soledat a la incertesa, passant per la ira, la tristor, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès, entre d’altres. 

Des de la nostra Consulta us recomanem: 

Consultar només FONTS OFICIALS, ara tenim temps de contrastar la informació, tingues compte amb les xarxes socials, abans de compartir, ja saps, contrasta.

Evita la sobreinformació, connectar-te permanentment no et farà estar millor informat i, per contra, augmentarà la teva angoixa innecessàriament.

AMB ELS PETITS DE CASA,

Mantén-los ben informats

Són persones competents, i hi tenen tot el dret. 

Estigues atent/a als seus dubtes i preocupacions, i respon a les seves preguntes a mesura que vagin apareixent, seguint el seu ritme.

Demostra’ls que poden expressar-se i confiar-nos els seus dubtes.

Proporciona’ls explicacions entenedores i adaptades al seu nivell de comprensió́.

Comprova quina informació́ o idees tenen sobre el coronavirus i corregeix les que no siguin correctes. Ajuda’ls a contextualitzar i filtrar les informacions que reben per altres canals.

No els menteixis, i evita tant l’alarmisme com la minimització́. 

Únicament regula el flux d’informació́ i no els en donis més de la necessària. Redueix la seva por explicant-los que les persones que l’envolten sabeu bé com cuidar-vos i protegir-vos, i que tant vosaltres com les autoritats teniu un pla clar sobre què fer si algú́ es contagia. 

Si l’infant ha donat positiu en el test de detecció́, explica-li detingudament les noves normes i restriccions, i els motius pels que cal que les respecti. 

Recorda que amb la infància transmetem més informació́ a través dels nostres comportaments i actituds que a través de les paraules. Mantingues la calma i les rutines habituals en la mesura del possible.

El més important és MANTENIR LA CALMA i saber GESTIONAR l’estrès.

Què podem fer?

Mantenir els horaris i hàbits familiars, no fem vacances!!!, hem d’evitar que aquesta situació alteri l’ordre, estructura i seguretat que ofereixen les rutines.

Tenim temps per jugar, jocs de taula, llegir, tasques de casa, inclús deixar temps per avorrir-se!!!


Acompanyem-nos, ajudem-nos, compartir

Hem de diferenciar l’horari setmanal de l’horari del cap de setmana.

Si necessiteu algunes pautes, exercicis per a practicar, per a relaxar-te no dubtis en posar-te en contacte, via mail o per whatsapp.

Publicado por PSIcologia MJDionisio

Maria José Dionisio, consulta de psicología clínica sanitaria. Autorizada y registrada por el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Psicóloga Clínica, especialista en niñ@s, adolescentes y familias. Post-Grado en Psicopatología Clínica Infanto-Juvenil Formación en EMDR, Nivel I y Nivel II, formación Avanzada en Niños y Adolescentes. Experiencia de más de 20 años en el ámbito infanto·juvenil, en escuelas, institutos y colaborando con Fundaciones y Asociaciones dirigidas a niñ@s, adolescentes y jóvenes en riesgo de exclusión social, en proceso de acogida y/o adopción...

A %d blogueros les gusta esto: