La por, l’altre virus

APRENDRE A DOMINAR LA POR DURANT L’EMERGÈNCIA SANITÀRIA

En aquests moments de confinament, el virus emocional que més ràpid es transmet és la POR. Aquesta emoció apareix degut a la sobreinformació que estem exposats constantment a través dels diferents canals d’informació. 

Aquesta sobreinformació ajuda, però a la vegada pot produir l’aparició de pensaments pertorbadors, que generen angoixa, por i ansietat. 

És totalment normal experimentar por, i gràcies a aquesta emoció, moltes persones hem decidit quedar-nos a casa confinats, protegint-nos i protegint els altres de possibles contagis. La por ens manté alerta, i és per això que decidim seguir les recomanacions dels professionals sanitaris, com per exemple, rentar-nos les mans vàries vegades o bé no visitar els amics. 

No obstant, si aquesta emoció es viu de forma irracional, ens podem bloquejar, i sentir un malestar enorme durant la major part del dia.

Per això, és molt important dominar la por per evitar patir angoixa i ansietat de forma desmesurada. Per aconseguir-ho cal controlar els  nostres pensaments, i no deixar-te superar per ells. 

Com?

  • Consulta fonts oficials per informar-te de la situació actual. No facis cas de la informació no contrastada, ja que aquesta potser no és certa i ens pot generar més pànic. 
  • No permetis que els pensaments distorsionants apareixin recurrentment. Distreu-te, escolta música, mira una pel·lícula, juga amb els teus fills, …
  • Troba un moment per a contrastar els pensaments distorsionants amb informació objectiva. A mode d’exemple: 

       I si es mor un familiar meu pel COVID19?

  • És poc probable que passi. Moren poques persones comparat amb les que sobreviuen.  

       Quin rotllo això de confinar-se tot el dia a casa!

  • Puc aprofitar l’alerta sanitària per organitar la casa, llegir un llibre i jugar amb els meus fills.

    Tinc por que el meu fill es contagi per coronavirus. 

  • No hi ha informació que es descriguin casos greus  de nens infectats pel virus.

    S’acabaran els aliments dels  supermercats, per això cal comprar grans quantitats de  menjar.  

  • Les notícies informen que l’abastiment d’aliments està garantit. Hi ha suficient stock d’aliments bàsics per a tothom.

Us proposem una activitat, ben EMOCIONANT

APRENEM EMOCIONS

Publicado por PSIcologia MJDionisio

Maria José Dionisio, consulta de psicología clínica sanitaria. Autorizada y registrada por el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Psicóloga Clínica, especialista en niñ@s, adolescentes y familias. Post-Grado en Psicopatología Clínica Infanto-Juvenil Formación en EMDR, Nivel I y Nivel II, formación Avanzada en Niños y Adolescentes. Experiencia de más de 20 años en el ámbito infanto·juvenil, en escuelas, institutos y colaborando con Fundaciones y Asociaciones dirigidas a niñ@s, adolescentes y jóvenes en riesgo de exclusión social, en proceso de acogida y/o adopción...

A %d blogueros les gusta esto: